Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα διαχρονικά πολύ σπουδαίο παιχνίδι

Αύριο όλοι οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι θα κατακλύσουν τις καφετέριες και τα καφενεία για να παρακολουθήσουν ένα διαχρονικά πολύ σπουδαίο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ και η αντιπαλότητα ανάμεσα στον ελληνικό Βορρά και Νότο θα φουντώσει και πάλι.




Και να σκεφτεί κανείς ότι οι δύο αυτές ομάδες ξεκίνησαν ως παιδιά από την ίδια μάνα. Αμφότερες προσφυγικές, εγκαταστάθηκαν ο μεν ΠΑΟΚ στις φτωχογειτονιές της Θεσσαλονίκης, ο δε Ολυμπιακός στις φτωχογειτονιές του Πειραιά. Έτσι, θεωρείται ακόμη και σήμερα ότι εκπροσωπούν τα λαϊκά στρώματα των Ελλήνων οπαδών, αν και με βάση τα όσα έχουν δει τα μάτια μας, κυρίως από το πρώτο ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα (1959) και έπειτα, η πεποίθηση αυτή χαρακτηρίζεται -όχι άδικα- από πολλούς λανθασμένη.
Οι αγώνες ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟΚ έχουν γράψει πολυποίκιλες ιστορίες. Τις παλαιότερες μπορούμε να καθόμαστε ήσυχοι σε μία γωνιά και να τις ακούμε με τις ώρες από τα στόματα των γηραιοτέρων. Τις μεταγενέστερες οφείλουμε να τις εντυπώσουμε στον μέγιστο βαθμό, ώστε αύριο-μεθαύριο να είμαστε εμείς αυτοί που θα παίξουμε τον ρόλο του αφηγητή. Τώρα, μαθαίνουμε για τον Γιώργο Σιδέρη και τον Γιώργο Κούδα, εμείς θα λέμε για τον Χαβιέ Σαβιόλα και τον Ντορβαλίνο Άλβες.
Ξέρω πως αν με ακούει κανείς απ’ όσους έχουν ζήσει ως παρατηρητές και τις δύο εποχές, θα με θεωρήσει ιερόσυλο, όμως, κακά τα ψέματα, το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πολύ με το πέρασμα των χρόνων και προσωπικά πιστεύω πως εκείνοι οι παίκτες δεν θα μπορούσαν να παίξουν σήμερα. Βεβαίως, το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως. Ένας ποδοσφαιριστής με τα χαρακτηριστικά του Λίνο, επί παραδείγματι, δεν θα μπορούσε να σταθεί σε υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο τις δεκαετίες ’60 και ΄70. Επομένως, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.
Ο Ολυμπιακός, υποδεχόμενος τον ΠΑΟΚ, μετρά 40 νίκες, επτά ισοπαλίες και οχτώ ήττες. Ως μεγαλύτερή του εντός έδρας νίκη έχει το 6-0 (δύο γκολ ο Στέλιος Ψύχος και τέσσερα ο Γιώργος Σιδέρης) στο παλαιό «Γ. Καραϊσκάκης», στις 3 Ιουνίου του 1962. Η μεγαλύτερη επιτυχία των Θεσσαλονικέων ήταν το 0-4 (δύο γκολ ο Γιώργος Κούδας και από ένα οι Χρήστος Τερζανίδης και Νέτο Γκουερίνο) στο ίδιο γήπεδο, στις 4 Γενάρη του 1976. Τελευταία χρονικά νίκη των «ερυθρολεύκων» είναι το 2-1, στις 02/11/2011 (τα γκολ οι Νταβίντ Φουστέρ και Ράφικ Τζιμπούρ για τον Ολυμπιακό και ο Σωτήρης Μπαλάφας για τον ΠΑΟΚ), ενώ για τους «ασπρόμαυρους» αυτή των play off με 0-1, στις 12/05/2010 (το γκολ ο Βλάνταν Ίβιτς). Την περσινή σεζόν, ο αγώνας είχε λήξει 0-0.
Δεν θα πω το γνωστό «να γίνει ένας ωραίος αγώνας και να κερδίσει ο καλύτερος» αναφορικά με την Κυριακή, γιατί θέλω απλά να κερδίσει ο ΠΑΟΚ. Ναι, μου αρέσει να βλέπω την ομάδα, παράλληλα με τις νίκες να παίζει και όμορφο ποδόσφαιρο, όμως, σ’ ένα ματς Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ επιθυμώ να τη δω να παίρνει το καλό αποτέλεσμα, έστω και χωρίς να αρέσει ο τρόπος παιχνιδιού της. Δεν θα με πειράξει δηλαδή καθόλου, αν επαναληφθεί ένα Ολυμπιακός – Μπενφίκα, με τον ΠΑΟΚ στη θέση του Ολυμπιακού και τον Ολυμπιακό στη θέση της Μπενφίκα. Και ας τα βγάζει όλα ο Σανθ Χακόμπο…
Επίσης, δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στον Χουμπ Στέφενς πώς να κατέβει στο γήπεδο, αφενός μεν, διότι δεν έχω να πω κάτι διαφορετικό από αυτό που λένε οι περισσότεροι, ότι δηλαδή, ο Δικέφαλος πρέπει να έχει έναν δεύτερο ρόλο στον αγώνα, αφετέρου δε και σημαντικότερο, διότι η εμπειρία του Ολλανδού είναι τεράστια και πιστεύω ότι ξέρει καλύτερα απ’ όλους το πώς να κάνει τη σωστότερη δυνατή διαχείριση.
Επιζητώ το διπλό, αλλά αν δεν έρθει, δεν θα χαθεί κι ο κόσμος. Τα σέβη μου και υγιαίνετε!




Έγραψε ... ο Βασίλης Μαυρόπουλος: 


Στέφενς – Γκαρσία – Συμμαχία
Πέρυσι δεν θα τα κέρδιζε
Λάθη, λάθη, λάθη…
Και μετά θα ξαφνιαστούμε
Θεωρίες συνομωσίας ή πικρή αλήθεια;

Ένας συμπαγής ΠΑΟΚ
Ο τρελός που έχει ... σώας τας φρένας
Βασίλη, από πού κρατάει η σκούφια τους;
Wimbledon όπως… Χιροσίμα
Ποντάρετε αν τολμάτε!

Μπάρτσα, ώρα για αλλαγή συστήματος
Μια ζωή γεμάτη ποδόσφαιρο - Sir Alex Ferguson
Η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα: Μέρος Α’ (1899-1940)
Η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα: Μέρος Β’ (1941-1980)
Η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα: Μέρος Γ’ (1981-2012)




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ντέρμπι με τα όλα του

Με 3-3 έληξε το ντέρμπι στο Merseyside, με την κόντρα του Μιραλάς (που σκόραρε αλλά, γλύτωσε και την αποβολή του με κόκκινη κάρτα) με τον Σουάρεζ, να κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας ...

Πεπ, ήρθε η ώρα για αποδείξεις…

Για τον Πεπ Γκουαρδιόλα δεν έχω άποψη, γράφει ο Βασίλης Μαυρόπουλος , είμαι μπερδεμένος πώς το λένε; Πολυνίκης στην Μπαρτσελόνα, με δύο Champions League, τρεις κατακτήσεις Primera Division και δύο Copa del Rey. Βάσει τίτλων, με άλλα λόγια, είναι ο καλύτερος όλων τα τελευταία χρόνια.

Πιστόριους ή… Πιστόλιους

Η ειδωλοποίηση συνιστά ένα μεγάλο λάθος, από το οποίο δεν μαθαίνουμε οι άνθρωποι, το επαναλαμβάνουμε, γίνεται κάτι που δεν περιμένουμε, απογοητευόμαστε, λέμε πως δεν θα χρίσουμε ξανά στο μέλλον κάποιον άνθρωπο πρότυπο, υπόσχεση που δεν κρατάμε και φτου και από την αρχή.