Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ChL: Εν αναμονή των σπουδαίων

Έγραψε ... ο Βασίλης Μαυρόπουλος: 
Την εβδομάδα που μας πέρασε, είδαμε πολλά στο Champions League. Ορισμένα από αυτά αναμενόμενα, άλλα όχι και τόσο, ωστόσο το καθένα είχε τη δική του ξεχωριστή σημασία.


Και στην κορυφή όλων αυτών, το κατόρθωμα της Ντόρτμουντ με τον τρελάρα Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο της. Στο 90’, ετοιμαζόταν να πάει σπίτι της, στο 91’, είδε κάπου μια χαραμάδα ελπίδας, στο 93’, άδειασε τις βαλίτσες της και αποφάσισε να συνεχίσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι.

Όλα αυτά, βεβαίως, είναι γνωστά, οπότε δεν θα σταθώ περαιτέρω. Σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να αναλύσω με τις -λιγοστές έστω- ποδοσφαιρικές μου γνώσεις τα όσα θα δούμε από εδώ και πέρα, με τις δύο γερμανοϊσπανικές μάχες να είναι προ των πυλών.

Μπάγερν Μονάχου – Μπαρτσελόνα

Η κληρωτίδα έβγαλε ένα ζευγάρι με τεράστιο τακτικό ενδιαφέρον. Δύο ομάδες με παρόμοιο στυλ παιχνιδιού θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με φόντο τον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Για πολλούς, οι Βαυαροί παίζουν το πιο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και από τις τέσσερις εναπομείνασες ομάδες. Πρεσάρουν συνεχώς, με αποτέλεσμα να κρατούν τον αντίπαλο μακριά από την περιοχή τους, ενώ επιθετικά έχουν τουλάχιστον τέσσερις ποδοσφαιριστές (Σβαϊνστάιγκερ, Ριμπερί, Ρόμπεν, Κρος) που μπορούν να κάνουν το απρόβλεπτο, αλλά και έναν εξαιρετικό επιθετικό (Μάντζουκιτς) που πετυχαίνει γκολ από μισή φάση. Αν αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι έχουν παίκτες -συμπεριλαμβανομένου και του αριστερού μπακ- Αλάμπα που σουτάρουν και έξω από την περιοχή, αλλά και το ότι όλα αυτά γίνονται διαρκώς, εξαιτίας της άριστης φυσικής κατάστασής τους (εξ ου και η γρανιτένια τους άμυνα), μοιάζουν με την Μπαρτσελόνα στον τρόπο που αγωνίζονται.


Όσο για το πώς αγωνίζεται η Μπαρτσελόνα; Είναι το γνωστό τίκι-τάκα, με διαρκείς εναλλαγές της μπάλας στον χώρο του κέντρου, όπου δεσπόζουν οι μορφές των Τσάβι και Ινιέστα. Κανείς δεν μπορεί φυσικά να παραλείψει να αναφέρει τον Μέσι, τον καλύτερο ίσως ποδοσφαιριστή όλων των εποχών που σκοράρει και είναι παράλληλα ένας εκπληκτικός αμυντικός (ναι, σωστά διαβάσατε, αμυντικός). Και αυτό διότι όταν οι αντίπαλοι των «μπλαουγκράνα» κάνουν επίθεση, αναγκάζονται να είναι φειδωλοί αναφορικά με το πόσους παίκτες θα βγάλουν μπροστά, γνωρίζοντας πως ο «Λίο» πρέπει να είναι πάντα περικυκλωμένος από τουλάχιστον τρεις αμυνομένους, ώστε να αναχαιτιστεί η όποια προσπάθεια της Μπαρτσελόνα για κόντρα. Τα προηγούμενα χρόνια, η Μπαρτσελόνα ήταν τέλεια, τη φετινή σεζόν, παρουσιάζει πρόβλημα φυσικής κατάστασης, το οποίο συχνά-πυκνά την οδηγεί σε σκαμπανεβάσματα απόδοσης.


Ντόρτμουντ – Ρεάλ Μαδρίτης
Ένα ζευγάρι με ξεκάθαρο φαβορί. Η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο είναι και φέτος -όπως και πέρυσι- κοντά στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και έρχεται και φέτος -όπως και πέρυσι- αντιμέτωπη με μία γερμανική ομάδα. Πέρυσι ήταν η Μπάγερν Μονάχου, η οποία εντέλει την απέκλεισε στη διαδικασία των πέναλτι, φέτος είναι η Ντόρτμουντ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει πάρει το μάθημά του και θα αφήσει την υπεροψία κατά μέρος. Εξάλλου, αν υποτιμήσεις τους Βεστφαλούς, είναι ικανοί να σε… σκοτώσουν. Το έκαναν στη φάση των ομίλων, όπου στα δύο μεταξύ τους ματς μάζεψαν τέσσερις βαθμούς έναντι ενός των «μερέγχες» και μπορούν να το επαναλάβουν τώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να τη… δει λίγο πιο αμυντικά ο Κλοπ, γιατί αν παρουσιάσει η ομάδα του κενά όπως αυτά που δεν εκμεταλλεύτηκε εξ ολοκλήρου η Μάλαγα (δεδομένης και της ποιότητας της Ρεάλ), θα το φυσάει και δεν θα κρυώνει. Επειδή, όμως, είναι έξυπνος τύπος, εκτιμώ ότι θα προσπαθήσει να πάει την πρόκριση στο λάου-λάου, δείχνοντας ότι έχει μάθει από το πάθημα του προπονητή της Γαλατάσαραϊ, Φατίχ Τερίμ και το 3-0 που εκείνος υπέστη στην Ισπανία, όπου ουσιαστικά κρίθηκε η πρόκριση. Ίδωμεν…
ΞαναΈγραψε ... ο Βασίλης Μαυρόπουλος: 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα: Μέρος Α’ (1899-1940)

Σύνταξη: Βασίλης Μαυρόπουλος Όλα ξεκίνησαν από μια αγγελία του Χανς Γκάμπερ στην καταλανική εφημερίδα «Los Deportes» στις 22 Νοεμβρίου 1899, με την οποία γνωστοποιούσε την επιθυμία του να ιδρύσει έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Και να σκεφτεί κανείς, ότι ο εν λόγω τύπος δεν ήταν Καταλανός, δεν ήταν καν Ισπανός.

Σύντομο ανέκδοτο: Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι αγωνιστικά οργανωμένη

Νομίζω πως οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πρέπει να το πάρουν απόφαση πως σ’ ό,τι αφορά το αγωνιστικό τμήμα, τουλάχιστον αυτό που έχει να κάνει με τη στελέχωση του ρόστερ, οι ρυθμοί θα μοιάζουν στο εξής με καρβουνιάρη.