Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπάρτσα, ώρα για αλλαγή συστήματος

Την έχω εξυμνήσει πολλές φορές στο παρελθόν για το ποδόσφαιρο που έχει παίξει, έχω πει ότι είναι η εκτός Ελλάδας ομάδα που υποστηρίζω, έχω πει ότι μ’ αρέσει πολύ η ιδεολογία της.



Τώρα, θα πω κάτι που αναγκάστηκα μετά λύπης μου να παραδεχτώ, με βάση τα όσα είδα στο εφετινό Champions League. Το τίκι-τάκα έχει πεθάνει. Δεν ξέρω αν θα το εφαρμόσει ο Πεπ στην Μπάγερν του χρόνου, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο κύκλος της ομάδας που το πρωτόπαιξε έχει κλείσει. 


Η Μπαρτσελόνα ήταν, είναι και θα παραμείνει μεγάλη ομάδα, όμως είναι πλέον η στιγμή να αλλάξει σύστημα. Η σεζόν που μας πέρασε ήταν η απόδειξη του πόσο σημαντική ήταν η δουλειά του Γκουαρδιόλα στην ομάδα. Έφυγε κι εκείνη σμπαράλιασε. Σκόρπισε, πώς το λένε… Πήρε βέβαια το πρωτάθλημα στην Ισπανία, αλλά μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα. Δεν φταίει φυσικά ο Βιλανόβα (αντικατέστησε τον Πεπ), ο οποίος είχε τα γνωστά θέματα υγείας του, αλλά η επιμονή όλων στο σύστημα Γκουαρδιόλα, χωρίς τον Γκουαρδιόλα. Μέσι μπροστά, κάτι σαν φορ, να αλλάζει θέσεις συνεχώς με τους Βίγια και Πέντρο. Δεν… Οι αντίπαλοι το έμαθαν και πλέον το αντιμετωπίζουν μια χαρά. Η Ρεάλ Μαδρίτης από πελάτισσα έγινε… πωλήτρια, ενώ η μεγαλύτερη κατραπακιά ήταν το συνολικό 7-0 από την Μπάγερν Μονάχου στα ημιτελικά της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. 


Τα παραπάνω είναι δεδομένα. Πάμε τώρα στο τι κάνεις από εδώ και πέρα. Ριζική αλλαγή. Είναι το καλοκαίρι που πρέπει να γίνει. Πήρες Νεϊμάρ. Σπουδαία μεταγραφή. Διώχνεις Βίγια, Σεσκ, Πέντρο, που. το δίχως άλλο, δεν κάνουν για τόσο υψηλό επίπεδο (στελ’ τους στον Π.Α.Ο.Κ., βρε αδερφέ). Παίρνεις μια φοράκλα. Σέντερ φορ, κανονικό, υψηλόσωμο και τον βάζεις δίπλα στον Λίο Μέσι που του πάει αυτό το κάτι σαν φορ. Ο Νεϊμάρ από πίσω σε ελεύθερο ρόλο. Δεκάρι. Αν πάρεις και τον Ιλκάι Γκοντογκάν από την Ντόρτμουντ, όπως ακούγεται, είναι μεταγραφάρα για τα χαφ. Τον βάζεις εξάρι και έχεις τον Μπουσκέτς στον πάγκο. Τσάβι-Ινιέστα τα δύο οχτάρια και έτοιμος ο ρόμβος. Στην άμυνα, πέρα από τον τερματοφύλακα (προτείνω να ΜΗΝ είναι ο Πέπε Ρέινα), αφού ο Βαλντέζ έφυγε, θέλεις και δύο σεντερμπακάρες. Δεν ξέρω ποιοι θα είναι αυτοί, αλλά ούτε ο Πικέ, ούτε ο Πουγιόλ κάνουν πια, ενώ ο Μασεράνο θα πρότεινα να ξανανέβει στη φυσική του θέση στη μεσαία γραμμή και όχι για βασικός. Ο Τζόρντι Άλμπα είναι ταχύτατος και ο καταλληλότερος για τη θέση του αριστερού μπακ-χαφ. Δεξιά, ίσως ο Ντάνι Άλβες να πρέπει να αντικατασταθεί και αυτός από κάποιον που να είναι πιο σταθερός σε απόδοση και λιγότερο τσαπατσούλης.

4-4-2 με ρόμβο προτείνω λοιπόν εγώ για τη νέα Μπάρτσα, διότι του Μέσι του πάει πολύ αυτό το κάτι σαν σέντερ φορ, αλλά χρειάζεται πλέον κι ένα κανονικό σέντερ φορ δίπλα του.
Έγραψε ... ο Βασίλης Μαυρόπουλος: 


Μια ζωή γεμάτη ποδόσφαιρο - Sir Alex Ferguson
ChL: Εν αναμονή των σπουδαίων
Η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα: Μέρος Α’ (1899-1940)
Η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα: Μέρος Β’ (1941-1980)
Η ποδοσφαιρική Μπαρτσελόνα: Μέρος Γ’ (1981-2012)
Μας μπερδεύει

Στη δύση του Μάρτη…
Η ηρεμία του Ιβάν
Το παραμύθι είχε και δράκο
Ο… καλύτερος Έλληνας προπονητής
Επτά σημεία σε μια εβδομάδα

Πιστόριους ή… Πιστόλιους
Η καλή μας κληρωτίδα…
Λείπει ο Κούδας!
Πεπ, ήρθε η ώρα για αποδείξεις…
Ομαδικώς για το τρελάδικο




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ντέρμπι με τα όλα του

Με 3-3 έληξε το ντέρμπι στο Merseyside, με την κόντρα του Μιραλάς (που σκόραρε αλλά, γλύτωσε και την αποβολή του με κόκκινη κάρτα) με τον Σουάρεζ, να κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας ...

Πιστόριους ή… Πιστόλιους

Η ειδωλοποίηση συνιστά ένα μεγάλο λάθος, από το οποίο δεν μαθαίνουμε οι άνθρωποι, το επαναλαμβάνουμε, γίνεται κάτι που δεν περιμένουμε, απογοητευόμαστε, λέμε πως δεν θα χρίσουμε ξανά στο μέλλον κάποιον άνθρωπο πρότυπο, υπόσχεση που δεν κρατάμε και φτου και από την αρχή.

Πεπ, ήρθε η ώρα για αποδείξεις…

Για τον Πεπ Γκουαρδιόλα δεν έχω άποψη, γράφει ο Βασίλης Μαυρόπουλος , είμαι μπερδεμένος πώς το λένε; Πολυνίκης στην Μπαρτσελόνα, με δύο Champions League, τρεις κατακτήσεις Primera Division και δύο Copa del Rey. Βάσει τίτλων, με άλλα λόγια, είναι ο καλύτερος όλων τα τελευταία χρόνια.